شاید واقعا گیر افتادن در آسانسور بدترین سناریوی ممکن برای شما بهنظر برسد، خصوصا اگر از ارتفاع یا فضاهای بسته وحشت دارید. اگر تا به حال در آسانسور، آنهم بین طبقات، گیر کردید یا این مقاله را در حالی میخوانید که در آسانسوری گیر افتادهاید، راههایی وجود دارد که بتوانید خودتان را از آسانسور نجات بدهید.
اما تا وقتی که واقعا در یک موقعیت مرگ و زندگی نیستید، بهترین کاری که میتوان انجام داد، صبر کردن است تا کسی به کمک شما بیاید. در واقع، بسیاری از اقداماتی که برای بیرون آمدن از آسانسور انجام میدهید، ممکن است که بدتر موجب خطر شود.
قدم اول- آرامش خود را حفظ کنید و هل نشوید
حرف تازهای نیست: همه میدانیم که در شرایط استرسزا هل شدن و وحشتزدگی کمکی به شما نمیکند که هیچ، موجب ضعف عملکرد شما و اتفاقات بدتر خواهد شد. چرا که نمیتوانید بهوضوح بیندیشید و موقعیت خودتان را بهتر کنید. آرامش خود را حفظ کنید و به خودتان بگویید که این یک موقعیت هالیوودی نیست بلکه واقعیت است و یک آسانسوری که –انشالله مدرن و استاندارد است و خوب سرویس و نگهداری شده– قرار نیست که جان شما را به جانآفرین تسلیم کند؛ حتی اگر کابلهای آن پاره شوند.
فراموش نکنید که میزان بالا آدرنالین ممکن است ذهن شما را از کارکرد واضح و منطقی باز دارد. پس خوب است این اقدامات را انجام بدهید:
- نفس عمیق بکشید و بدنتان را آرام و ریلکس کنید. وقتی بدنتان را از تکانه استرس حفظ کنید ذهنتان کمکم رام میشود.
- اگر قاطی کنید و شروع کنید به حمله عصبی، آدمهایی که با شما در آسانسور گیر افتادند وحشت میکنند و باور کنید که یک کابین آسانسور -هرچند هم زیبا تزئین شده باشند– با آدمهای وحشتزده اصلا امن احساس نمیشود. سعی کنید حضور آرامشبخشی برای اطرافیانتان داشته باشید. ولی نه مثل این آقا:
قدم دوم- اگر برق رفته و تاریک شده است، دنبال یک منبع نور بگردید
اگر آسانسور تاریک است، میتوانید از الایدیها و چراغ قوه استفاده کنید؛ اما بعید نیست که چنین وسایلی نداشته باشید، پس به استفاده از چراغ قوه تلفن همراهتان فکر کنید. اما حواستان باشد که درچنین شرایطی شما به موبایلتان نیاز پیدا خواهید کرد، پس چراغ قوه گوشی را برای مدت مدیدی روشن نگه ندارید چون باطری گوشی تمام میشود. با روشن شدن آسانسور میتوانید دکمهها را ببینید و درک بهتری از موقعیت فعلیتان در آسانسور گیر افتاده پیدا کنید.
کلا خوب است که گوشی شما چراغ قوه داشته باشد، چرا که در شرایط اضطراری – مادام اینکه زیاد باطری مصرف نکند- قطعا به کارتان میآید. همین الان گوشیتان را چک کنید!
ضمنا وقتی کابین آسانسور روشن شود، میبینید چند نفر در آسانسور با شما گیر افتادهاند.
قدم سوم- دکمه تماس با تکنسین را بزنید
وقتی که داخل کابین آسانسور روشن شود، میتوانید این دکمه را پیدا کنید. اگر این دکمه وجود داشته باشد، با فشردن آن میتوانید با تکنسین آسانسور ارتباط برقرار کنید. این دکمه –که معمولا روی آن علامت تلفن است یا کلمه Call نوشته شده، در آسانسورهای مجتمعهای بزرگ که تکنسین در محل دارند، احتمالا وجود دارد. با زدن این دکمه پرسنل نگهداری آسانسور میفهمند چه اتفاقی افتاده است.
ممکن است که آسانسور سابقه خرابی داشته باشد و روی دیواره کابین یک شماره تماس نوشته شده باشد که در صورت حوادث ناخواسته بتوانید به این شماره تماس تماس بگیرید.
قدم چهارم- اگر پاسخی نگرفتید، برای کمک گرفتن تماس بگیرید
اگر این دکمه وجود نداشت سعی کنید که با آتشنشانی تماس بگیرید.
خوب است به هر منطقه و کشوری که سفر میکنید شمارههای اضطراری آن را بدانید.
قدم چهارم- دکمههای دیگر آسانسور را بفشارید
اگر تماس گرفتید اما پاسخی نگرفتید، دکمه آلارم را بفشارید تا نظر دیگران جلب شود. اگر این دکمه وجود نداشت یا کار نکرد، یکبار سایر دکمهها را امتحان کنید. شاید باورتان نشود و فکر کنید که خندهدار است اما تعداد زیادی از مردم به مراکز اضطراری تماس میگیرند و اولین چیزی که میشنوند این است که دکمه باز کردن در را بفشارید و در کمال تعجب در باز میشود! گاهی خوب است که دکمه بستن را هم فشار بدهید، چون ممکن است گیر کرده باشد.
گاهی بهتر است که دکمه طبقه پایین را هم بفشارید، شاید آسانسوری که گیر کرده بود به طبقه پایینتر برگردد. اما ممکن است که واقعا هیچ دکمهای کار نکند و موقعیت شما جدیتر از اینها باشد.
قدم پنجم – برای کمک گرفتن فریاد بزنید
در شرایطی که موفق به تماس تلفنی نشدید یا دکمهها تماما کار نکردند، سعی کنید که توجه افراد خارج از آسانسور را جلب کنید. با شیئی مثل کفش یا سایر اشیا به در بکوبید تا افراد را مطلع سازید. بسته به اینکه چقدر امکان انتقال صدا از کابین آسانسور به بیرون وجود دارد، کوبیدن کلید روی در، میتواند صدا را در کل شفت آسانسور منتقل کند. با داد زدن ممکن است توجه افراد خارج از آسانسور به شما جلب شود. اما فراموش نکنید که اگر بیش از حد داد و هوار کنید ممکن است شرایط خود و همراهان شما در این تجربه استرسآورتر از چیزی که هست حس شود. پس علیرغم فریاد زدن همچنان آرامش خود را حفظ کنید.سعی کنید از بین درهای آسانسور به بیرون نگاه کنید. اگر نور دیدید یحتمل آسانسور نزدیک طبقه متوقف شده است و فریادهای شما شنیده میشود. اما در شرایطی که نور نمیبینید و ممکن است بین طبقات گیر افتاده باشید، زدن شی به در شاید بتواند صدا را به طبقات برساند.
قدم ششم – صبر کنید
اگر واقعا شرایطتان مرگ و زندگی نیست –که در 99 درصد موارد اینگونه است- فقط صبر کنید. بلاخره حتی اگر موفق به ارتباط با بیرون نشده باشید، ساکنان میفهمند که آسانسور کار نمیکند و چند دقیقه طول نمیکشد که شما از این وضعیت خلاص میشوید. افراد داخل ساختمان بارها و بارها از آسانسور استفاده میکنند و خیلی زود میفهمند که آسانسور از کارافتاده است. ممکن است فریاد زدن به شما کمک کند، اما خودتان را خسته و وحشتزده نکنید و برای لحظاتی از فریاد زدن دست بکشید.
اگر موفق به ارتباط با آتشنشانی شدید بدانید که آنها در مسیر هستند و در اولین فرصت خودشان را به شما میرسانند. پس بهتر است بهجای بیقراری صبر کنید و انرژی خود را حفظ کنید.
چه کارهایی نباید انجام بدهید
سعی در باز کردن دریچه سقف
خوشبختانه آسانسورهای امروزی روی سقفشان دریچه ندارند. در صورتی که آسانسوری که در آن گیر افتادید چنین دریچههایی داشت، از باز کردن این دریچه و سعی در خارج شدن از آن جدا خودداری کنید.
سعی در باز کردن درب
سعی نکنید در را با وسیلهای باز کنید. اگر دکمهها کار نکرد و آسانسور واقعا گیر افتاده بود، سعی نکنید که با شیئی در را باز کنید زیرا ممکن است بین طبقات باشید یا اصلا با باز شدن در، ناگهان آسانسور به حرکت بیفتد و شما تعادلتان را از دست بدهید. خوشبختانه باز کردن درب آسانسورهای جدید آسان نیست.
اجازه حمله افکار منفی
ذهنتان را به افکار منفی ببندید و سعی کنید که مثبت بیندیشید. فراموش نکنید که شما زندهاید، وسط یک فیلم پرهیاهوی هالیوودی نیستید و اگر ذهنتان شما را به بازی گرفت، راه ورود هر فکر منفی را به خودتان ببندید. اگر مقابله با این افکار منفی دشوار بود، سعی کنید که نفس عمیق بکشید. ضمنا خیلی از آسانسورها دوربین دارند، پس کارهای مسخرهای که ممکن است آبروی شما را ببرد انجام ندهید!!!
سکوت و مشغول نکردن خود
زمانی که منتظر کمک هستید – خصوصا اگر زمان انتظار طول کشید- بدترین کاری که میتوان انجام داد این است که در گوشهای کز کنید و اجازه چیره شدن احساسات منفی به خودتان و دیگران را بدهید.
شاید صحبت کردن در چنین شرایطی سخت باشد، اما یخها را بشکنید و سعی کنید با سایر افرادی که در آسانسور گیر افتادند گفتوگو کنید. بپرسید کجا میرفتند، چه حسی داشتند، کارشان چیست… صحبت کردن با دیگران در چنین شرایطی واقعا جو را بهتر میکند و تحمل زمان انتظار را بیشتر. پس به صحبت کردن و سبک کردن جو کمک کنید و سعی کنید از موضوعات آرام و دور از تنش و حس منفی صحبت کنید. (مثلا تعریف نکنید که یک فیلم دیدید که بعد سقوط آسانسور، آدمها در آن تلف شدند!)
اگر تنها هستید تحمل کردن کمی دشوارتر میشود. اگر کتابی یا مجلهای دارید خودتان را با آن مشغول کنید. اما از گوشیتان برای بازی کردن استفاده نکنید. ذهنتان را به موضوعات معمولی معطف کنید، مثلا اینکه امروز چه کارهایی انجام دادید یا هفته قبل چه شامهایی خوردید. مثبت و خوشبین باشید و به اتفاقات هفته آینده بیندیشید.
فشار ندادن دکمه توقف هنگام خزیدن به بیرون
در مواقعی که ممکن است با کمک بیرونی راهی به برون باز شود که از طریق آن به بیرون بخزید، حتما باید دکمه توقف را فشار بدهید تا مطمئن شوید که هنگام بیرون رفتن آسانسور تکان نمیخورد.
آیا گیر کردن در آسانسور مساویست با خفگی؟
ندانستن بعضی موضوعات باعث ترسیدن غیرعادی ما میشود. ترس از سقوط آسانسور و یا خفگی در آن به هنگام از کار افتادن آسانسور یکی از همین موارد است.
دلایل زیادی برای گیر کردن یگ آسانسور وجود دارد، که بیشتر آنها به خاطر عملکرد درست سیستم ایمنی آسانسور خطرزا نیست. آسانسور مجموعهای است که مستقیما با جان افراد در ارتباط است، پس باید دارای سیستم ایمنی بسیار حساسی باشد تا بتوان از عواقب حوادث اجتناب کرد. سیستم ایمنی آسانسور به گونهای طراحی شده است که در هنگام بروز مشکل در یکی از قطعات بلافاصله آسانسور را متوقف میکند؛ این امر باعث میشود که احتمال بروز حادثه به حداقل ممکن برسد. پس میتوان گفت توقف آسانسور یکی از ماحصل عملکرد درست و سالم بودن مکانیزمهای آسانسور میباشد.همه آسانسورها حداقل به چهار سیم بکسل متصل هستند که تنها یکی از این سیمها برای نگهداری و جابهجایی آسانسور کافیست و مابقی برای بالا بردن ضریب امنیت آسانسور متصل میشوند.حتی در صورت پاره شدن و یا بریده شدن سیمبکسلها در آسانسور ترمزهایی به نام پاراشوت وجود دارد که که از سقوط آسانسور جلوگیری میکند. سیستم ترمز پاراشوت اولین بار در سال 1852 توسط «الیشیا اوتیس» طراحی و ساخته شد. این اختراع باعث ایمنتر شدن آسانسور و تولید انبوه و صنعتی آسانسور شد. با وجود این سیستمهای ایمنی، احتمال سقوط آسانسور به حداقل ممکن رسیده است.
آسانسور یک محفظه کاملا بسته (ایزوله) نیست و بین کابین و درب آسانسور فضای کافی برای جریان داشتن هوا وجود دارد و شما هرچند ساعت در کابین آسانسور باشید اکسیژن کافی برای تنفس شما وجود دارد.
پس می توان گفت در هنگام از کارافتادن آسانسور هیچ خطری شما تا زمانی که شما درون کابین آسانسور هستید تهدید نمیکند. افراد زیادی در هنگام از کار افتادن آسانسور به خاطر تلاش برای بیرون آمدن از کابین آسیب دیدهاند، پس در این مواقع تنها آرامش خود را حفظ کنید و با آتش نشانی تماس بگیرید یا زنگ خطر آسانسور را فشار دهید.
در پایان باید به این نکتهی مهم اشاره کرد که تمام این موارد با فرض آن که آسانسور شما دارای گواهی استاندارد است، بازسازی شده و به صورت ماهیانه توسط یک نیروی متخصص سرویس و نگهداری میشود بیان شده است. همیشه آسانسورهایی که این موارد را رعایت نمیکنند باعث ایجاد حادثه میشوند. اما اگر این شما هستید که در آسانسور گیر افتادید، بد به دلتان راه ندهید و سعی کنید که نکات ذکرشده در این مقاله را انجام بدهید.