علائم ایمنی چند منظوره

علائم ایمنی چند منظوره
کد کالا: 765

نام محصول علائم ایمنی :  علائم ایمنی چند منظوره

کد کالا علائم ایمنی :  765

*  در صورت درخواست سایز سفارشی تابلو ایمنی برای شما مشتریان عزیز تولید خواهد شد.

*  امکان اضافه شدن لوگو شرکت در گوشه کار بصورت رایگان امکان پذیر می باشد.

*  قبل از تولید طرح هایی نهایی چاپ برای شما ارسال خواهد شد.

مطالب مرتبط :

واقعیت این است که کار یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که انسان در طول زندگی با آن سروکار دارد و از طریق آن بقای خود، خانواده و جامعه را حفظ می‌کند. به غیر از کسب درآمد، موضوع کار بر حفظ نشاط در روحیه افراد نیز تأثیرگذار است و چه بسا کارکنان زیادی در سراسر جهان، تاوان‌هایی همچون درآمد ناکافی، نارضایتی شغلی و سختی کار را به جان می‌خرند، اما تلاش خود را برای حفظ کار و حرفه خود ادامه می‌دهند.

با آگاهی از این میل فطری، بسیاری از کشورها امکانات به‌روزی را برای قشر کارگر و کارمند فراهم کرده‌اند و از نیروی کارآمد خود در مشاغل و کسب‌وکارها به بهترین شکل استفاده می‌کنند، تا سودی دوطرفه از چنین اقدامی نصیب خود کنند، چرا که می‌دانند نیروی کار، بخش مهم سرمایه‌ ملی به حساب می‌آید و اگر به هر دلیلی در محیط کار، ایمنی و سلامتی کارکنان دستخوش آسیب گردد، صدمات این کار جبران‌ناپذیر خواهد بود. به همین دلیل است که حفظ سلامتی و ایمنی محیط کار HSE برای بسیاری از صاحبان کار، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

دانش HSE

دانش HSE با برقراری بهداشت و رعایت ایمنی محیط کار HSE هم به صاحبان کار و هم به قشر کارگر، از سویی اطمینان خاطری بخشیده است، تا با آسودگی، کسب‌وکار خود را به پیش ببرند و از سوی دیگر چرخ اقتصاد کشور خود را به نحوی به پیش برانند که از قافله اقتصادی عقب نمانند. این مبحث در خصوص ایمنی محیط کار HSE است که به آن می‌پردازیم.

تعریف ایمنی چیست؟

به کلیه اقدامات انجام‌شده برای حفظ جان و سلامت افراد، ایمنی می‌گویند. برای اینکه به طور دقیق‌تری تعریف ایمنی را بیان کنیم، باید با مفهوم چند واژه آشنا شویم:

HSE چیست؟

آیا تا به حال از خود پرسیده‌اید که HSE چیست و برگرفته از چه واژه‌هایی است؟

HSE مخفف سه واژهHealth  (بهداشت)، Safety (ایمنی) وEnvironment  (محیط زیست) است. در تعریف ایمنی محیط کار HSE آمده است: HSE مجموعه‌ای از فرایندهایی است که خطرات بالقوه را برای یک محیط مشخص شناسایی می‌کند، بهترین روش‌ها را برای کاهش یا حذف آن خطرات ایجاد می‌کند و سپس کارکنان را برای پیشگیری از حوادث و واکنش به آن‌ها آموزش می‌دهد. هدف از ایجاد این دانش، تأمین، نگهداری و بالا بردن سلامت نیروی کار و در نهایت، ایمن نگه‌ داشتن جامعه است. این هدف به مرور زمان باعث ایجاد پارامترهایی همچون استانداردسازی امور، درک قانون‌مداری در جامعه و حفظ آرامش می‌گردد. بگذارید پیش از هر چیز، ببینیم موضوع اصلی «بهداشت»، «ایمنی» و «محیط زیست» در حیطه دانش HSE چیست.

 

مفاهیم ویژه HSE به چه معناست؟

در هر دانشی، مفاهیم ویژه‌ای وجود دارند که بسامد کاربردشان در آن حرفه، بیشتر از سایر کلمات و مفاهیم است. اینکه مفاهیم ویژه HSE به چه معناست و چه مفهومی دارد، سؤالی است که در این بخش به آن پاسخ داده می‌شود:

حادثه (INCIDENT)

یک حادثه در محیط کار، یک رویداد ناخواسته است که عملکرد عادی را مختل می‌کند. سازمان ایمنی و بهداشت شغلی (OSHA) یک حادثه را رویداد برنامه‌ریزی‌نشده و ناخواسته‌ای تعریف می‌کند که بر تکمیل یک کار، تأثیر نامطلوب می‌گذارد. شدت حوادث از تصادفات کوچک تا تصادفات مرگبار متفاوت است.

 ایمنی (SAFETY)

ایمنی محیط کار HSE به دستورالعمل‌ها، برنامه‌ها و اقداماتی اشاره دارد که امنیت و رفاه نیروی کار را تضمین می‌کند. هدف نهایی هر برنامه ایمنی، فراهم کردن امن‌ترین محیط کاری و به حداقل رساندن احتمال آسیب، تصادف و مرگ در حین کار است. رعایت دستورالعمل‌های ایمنی می‌توانند هزینه‌های پزشکی، ناتوانی و بیکاری را کاهش دهند.

مخاطره (DANGER)

مخاطره به معنی قرار گرفتن در معرض یک خطر است به عبارت دیگر، مخاطره خطرات بالفعل موجود در محیط کار است که ایمنی (Safety) درصدد حذف این خطرات بالفعل در محیط کار است. با این تعریف، مخاطره (Danger) متضاد ایمنی (Safety) است.

خطر (HAZARD)

خطر در محیط کار به موقعیتی گفته می‌شود که به طور بالقوه مستعد صدمه به افراد، آسیب‌رسانی به تجهیزات، از بین بردن مواد یا کم شدن کارآیی در انجام یک عمل از پیش تعیین‌شده باشد. به عبارت دیگر، خطر شرایطی است که تماس نامطلوب با یک منبع انرژی را فراهم می‌کند. خطرات در محل کار ممکن است شامل ماشین‌آلات پرسروصدا، لیفتراک متحرک، مواد شیمیایی، برق، کار در ارتفاعات، یک کار تکراری یا رفتار نامناسب باشد که بر ایمنی و سلامت نیروی کار تأثیر منفی می‌گذارد.

بر اساس این مفاهیم، ایمنی عبارت است از میزان درجه دور بودن از خطر (Hazard) و شرایطی که پتانسیل این را دارد که به کارکنان، تجهیزات و ساختمان‌ها آسیب برساند یا مواد را از بین ببرد یا در اجرای یک وظیفه از پیش تعیین‌شده کارایی را کاهش دهد.

موضوعات HSE

همانطور که پیش از این گفتیم، ایمنی محیط کار HSE دانشی است که سه موضوع «بهداشت»، «ایمنی» و «محیط زیست» را در بر دارد. در واقع، موضوعات HSE به شاخه‌های زیر تقسیم می‌شوند:

بهداشت: بهداشت شامل بهداشت فردی و عمومی، بهداشت محیط و بهداشت حرفه‌ای است:

بهداشت فردی: بهداشت فردی شامل عاداتی است که افراد به طور روزمره آن‌ها را برای سلامت خود انجام می‌دهند، مانند حمام کردن.

 بهداشت عمومی: بهداشت عمومی عبارت است از علم پیشگیری از بیماری و ارتقاء سلامت انسان از طریق انتخاب آگاهانه جامعه و سازمان‌ها می‌شود.

بهداشت محیط: بهداشت محیط شامل کنترل عواملی از محیط زندگی است که به‌گونه‌ای بر سلامت جسمی، روانی و اجتماعی افراد تأثیرگذار است. مانند نظارت و کنترل آلودگی هوا، آب و فاضلاب و پسماندها.

بهداشت حرفه‌ای: بهداشت حرفه‌ای عبارت است از علم پیشگیری از بیماری‌های ناشی از کار و ارتقای سطح سلامتی افراد شاغل از طریق کنترل عوامل زیان‌آور محیط کار. به طور کلی، مدیریت بهداشت حرفه‌ای یا شغلی در محیط کار راجع به متوقف کردن چیزها، کارها یا رفتار‌هایی است که باعث ناراحتی ما می‌شوند. برای مثال، قرار گرفتن در معرض مواد مضر، حرکات مکرر، وضعیت نامناسب، کار در شیفت شب، گرد و غبار و… تنها مواردی هستند که بالقوه برای سلامتی مضرند.

به عنوان مثال، ارزیابی و کنترل ریسک‌های بهداشتی فضای کار همانند عنصرهای زیان‌آور فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و…  جزو این مقوله هستند که در جای خود به آن اشاره خواهیم کرد.

ایمنی: مهم‌ترین موضوعات کلی درخصوص ایمنی محیط کار HSE عبارت‌اند از:

  • آموزش ایمنی کارفرمایان و کارکنان
  • ایمنی امور پیمانکاری
  • پیشگیری و مبارزه با آتش‌سوزی در تمامی کارگاه‌ها
  • حفاظت از تأسیسات و وسایل الکتریکی در کارگاه‌ها
  • ایمنی تصفیه‌خانه‌های آب و فاضلاب
  • ایمنی تعمیرگاه‌های وسایط نقلیه
  • حفاظت در ریخته‌گری، آهنگری و جوشکاری
  • حفاظت در وسایل حمل‌ونقل و جابه‌جا کردن مواد و اشیاء در کارگاه‌ها

محیط زیست: مهم‌ترین موضوعاتی که به حفظ محیط زیست در محیط کار منجر می‌شود عبارت‌اند از:

  • حفاظت و بهسازی محیط زیست
  • حفاظت از مواد خطرناک و مواد قابل اشتعال و انفجار
  • جلوگیری از آلودگی آب، هوا و خاک
  • مدیریت پسماندها

از تاریخچه HSE چه می‌دانید؟

علاقه به ایمنی و بهداشت شغلی با آغاز تمدن آغاز شد، به طوری که محققان دریافتند که حمورابی، پادشاه بابل در قرن 18 قبل از میلاد، قوانینی را برای محافظت از ایمنی کارگران صادر کرد، از جمله «اگر سازنده خانه‌ای برای کسی بسازد و آن را درست نسازد و خانه‌ای که ساخته است در آن بیفتد و صاحب آن را بکشد، آن سازنده کشته می‌شود» یا مثلاً «اگر کارگری در اثر اشتباه یا سهل‌انگاری ناظر، دست خود را از دست بدهد، بازوی ناظر نیز باید به همین ترتیب قطع شود.»

برای تکمیل تاریخچه HSE مصریان باستان نیز قوانینی را در مورد تعداد ساعات کار و زمان استراحت کارگران در ساخت اهرام و تهیه غذای گرم برای آن‌ها ثبت می‌کردند. آن‌ها همچنین برخی از بیماری‌های ناشی از صنایع خاص را تعریف کردند.

در سال 1556 در بوهمیا، آگریکولا مطلبی در خصوص بیماری‌های شایع در میان کارگران معدن و نیز استفاده از تجهیزات حفاظتی برای سیستم تنفسی برای کنترل شدن در معرض گازها و گرد و غبار نوشت. در حدود ۳۰۰ سال بعد، در سال 1858 جان استانهاوس اولین ماسک آغشته به زغال‌سنگ را برای کنترل شدن در معرض گازها و بخارات ارائه کرد.

اما تاریخ ظهور واقعی ایمنی محیط کار HSE را باید از قرن ۱۹ میلادی دنبال کرد. در واقع، اولین قدم‌هایی که به سمت HSE برداشته شد، در سال ۱۸۳۳ میلادی بود. در آن سال، گروهی از بازرسان برای بررسی وضعیت سلامت و ایمنی کودکانی که در کارخانه‌های نساجی مشغول به کار بودند، گروهی را تشکیل دادند و با توجه به مخالفت کارفرمایان به کار خود ادامه دادند. ۹ سال بعد در سال ۱۸۴۲ به منظور بررسی ایمنی و سلامت کارکنان معدن گروهی تشکیل شد. با تشکیل این گروه بود که رعایت قوانین مربوط به ایمنی و سلامت کارکنان معدن اجباری شد، چراکه گزارش‌های مربوط به وضعیت اسفبار کارکنان، افکار عمومی را برآشفته کرد. پس از آن، قوانین جدیدی در مورد امنیت و سلامت کارکنان در قرن بیستم تصویب شد و این آغازی خوشایند در این خصوص بود.

در سال ۱۹۵۶ نخستین قوانین مربوط به ایمنی کشاورزانی که احتمال داشت با ماشین‌آلات کشاورزی تماس داشته باشند، تصویب شد. این قوانین استانداردهایی را نیز شامل می‌شد که برای حفظ محیط زیست لازم بود. درست ۳ سال بعد، دولت بریتانیا گروهی را برای بررسی ایمنی نیروگاه‌های اتمی تشکیل داد، تا تحقیقاتشان در خصوص حادثه هشتم اکتبر سال ۱۹۵۷ که در نیروگاه اتمی وینداسکیل رخ داد، کامل شود.

رخ دادن حادثه مرگبار کارخانه مواد شیمیایی فلیکسبرو در سال ۱۹۷۴ که موجب تلفات جانی و آلودگی شدید هوا شد و مشکلات زیست‌محیطی را ایجاد کرد، رویداد دیگری در تاریخچه HSE بود که باعث شد در همان سال کمیسیون HSE تشکیل شود. هدف این سازمان این بود که استانداردهایی را برای حفاظت از امنیت و سلامت کارکنان تعیین کند. یک سال بعد، سازمان بین‌المللیHSE  در اول ژانویه سال ۱۹۷۵ به شکل امروزی آن تشکیل شد. این سازمان مسئول اجرایی کردن قوانین مربوط به ایمنی و سلامت کارکنان در محیط کار یا به طور خلاصه‌تر ایمنی محیط کار HSE است و مسئولیت آن، بازرسی و ارائه گواهینامه استاندارد برای همه محیط‌های کاری است. بدین طریق، اولین گزارش سالیانه HSE در سال ۱۹۷۶ منتشر شد.

اهداف HSE چیست؟

یکی از مهم‌ترین اهداف HSE ایمنی محیط کار، پیشگیری از آسیب‌ها، بیماری‌ها و حوادث محیط کار است، تا موجب رنج و مشقت مالی برای کارگران، خانواده‌های آن‌ها و کارفرمایان نشود. پیشگیری از چنین مشکلاتی در محل کار، با ارائه شیوه‌های توصیه‌شده‌ای انجام می‌گیرد، تا به بهترین شکل، مدیریت ایمنی و سلامت محیط کار را پوشش دهد. از آن رو که رسیدگی به مشکلات ایمنی محیط کار HSE به صورت سنتی اغلب واکنشی هستند و همیشه پس از حادثه و بروز مشکل، در صدد رفع آن برمی‌آیند، لذا شیوه‌ها و اقدامات توصیه‌شده‌ای با عنوان الزامات HSE تشخیص می‌دهند که یافتن و رفع خطرات قبل از ایجاد آسیب یا بیماری، روش مؤثرتری است. بر همین اساس، اگر تلاش کنیم که به هدف دست یابیم، بر عملکرد خود نظارت داشته باشیم و نتایج به‌دست‌آمده را ارزیابی کنیم، بدون شک محل کارمان در مسیر رسیدن به سطوح بالاتر ایمنی و سلامت پیش خواهد رفت.

 

 

نوشتن نظر

نام شما:


نظر شما: توجه : HTML ترجمه نمی شود!

رتبه: بد           خوب

کد امنیتی را در کادر زیر وارد نمایید: