حفظ ایمنی در کارخانه های صنعتی

ایمنی در محیط های صنعتی همچون کارخانجات و کارگاه ها می تواند تعیین کننده مرگ و زندگی کارکنان در این محیط پر استرس و تهدید زا باشد.

استفاده از تجهیزات ایمنی فردی در کارخانه های صنعتی

حتما از تجهیزات ایمنی فردی همچون کلاه ایمنی، دستکش ایمنی، عینک ایمنی و ماسک های ایمنی استفاده کنید. ماسک های ایمنی دارای انواع مختلفی هستند. به عنوان مثال ماسک های جوشکاری با ماسک های تنفسی کارگران کارخانجات گچ و سیمان متفاوت است. این تجهیزات با توجه به نوع فعالیت تان در کارخانه می تواند متفاوت باشد.

استفاده از لباس کار مناسب مطابق با نوع فعالیت نیز از واجبات است. همچنین اگر سر و صدای زیادی در کارخانه وجود دارد که ممکن است به سلامت گوش های شما آسیب وارد کند حتما از گوشی های حفاظتی استفاده کنید.

مطالعه دستور العمل های واحد کاری در کارخانه های صنعتی

بسیار مهم است که به عنوان یکی از کارکنان کارخانه حتما دستور العمل های واحد کاری تان تان را مطالعه کنید. در این دستور العمل ها توضیحات کاملی در مورد استانداردها داده شده است.

از ابزارآلات مستعمل و دارای نقص فنی در کارخانه های صنعتی استفاده نکنید

چنانچه ابزارآلات مورد استفاده شما مستعمل شده اند و یا دچار نقص فنی شده اند به هیچ عنوان نباید آن ها را مورد استفاده قرار دهید. در این شرایط سریعا به سرپرست واحد خود اطلاع دهید تا اقدام به تعویض و تعمیر تجهیزات نمایند.

استفاده از سیم اتصال به زمین 

برق گرفتگی یکی از شایع ترین حوادثی است که در کارخانجات رخ می دهد. برای جلوگیری از این معضل حتما از سیم اتصال به زمین استفاده کنید.

ایجاد فاصله بین ایستگاه های کاری

بسیار مهم است که بین ایستگاه های کاری فاصله مناسبی تعیین شود. در غیر اینصورت کارکنان دائما با هم برخورد خواهند داشت و احتمال بروز سانحه بالا خواهد رفت.

کنترل نور و تهویه

این مورد ایمنی مهم به عهده سرپرستان می باشد. آن ها باید دائما نور و تهویه محیط را چک کنند تا از سلامت هوا و کافی بودن نور مطمئن شوند. وجود ذرات معلق غبار در هوا و یا تاریک بودن محیط کارخانه می تواند موجب کاهش عملکرد کارکنان بروز حوادث شود.

جلوی لغزش و سقوط را بگیرید

بسیار مهم است که محیط کار و کف کارخانه تمیز و خشک باشد. وجود هر گونه مایعات و محلول های لغزنده و پخش شدن آن ها کف کارخانه می تواند ایمنی را به طور کلی زیر سوال ببرد. بنابراین همواره فضای اطراف ایستگاه کاری خود را چک کنید و مطمئن شوید که کف محیط کاملا خشک و تمیز است.

 

برای جلوگیری از لغزش باید از قرار دادن بشکه های محلول و مخزن های حاوی مواد لغزنده و مرطوب در اطراف ایستگاه های کاری و راهرو ها جلوگیری نمود. برای جلوگیری از سقوط اشیا در فضای کارخانه باید از قرار دادن اشیای سنگین در طبقات بالایی خودداری کنید، تجهیزات را دور از لبه های میز و ارتفاعات قرار دهید و هر ابزار و تجهیزی را درست در سر جای خود قرار دهید.

رعایت نظافت

رعایت نظافت در ایستگاه های کاری می تواند شامل تمیز کردن روزانه دستگاه ها بعد از اتمام شیفت کاری، دور ریختن زباله ها، تمیز نگه داشتن راه پله ها و نظافت تجهیزات و ابزارآلات کار شود. عدم توجه به نظافت تجهیزات و دستگاه ها می تواند موجب کاهش عملکرد آن ها و پایین آمدن سطح ایمنی گردد.

برای نمایش محیط های خطرناک در کارخانه های صنعتی از رنگ و علائم استفاده کنید

برای اینکه کارکنان متوجه شوند یک محیط می تواند تا چه حد خطرناک و آسیب رسان برای سلامت آن ها باشد بهتر از از رنگ ها و علائم کمک بگیرید.

در نظر گرفتن زمان استراحت برای کارکنان

بسیار مهم است که کارکنان به ویژه کارکنان خط تولید مدت زمان مشخصی برای استراحت داشته باشند تا دچار خواب آلودگی و حواس پرتی نشوند و از بروز حوادث جلوگیری به عمل آید. در نظر گرفتن مکان مناسب برای استراحت کارکنان از مهمترین مواردی ست که باید مورد توجه قرار گیرد.

استفاده از تجهیزات مهار خطر در کارخانه

بسیار مهم است که در کارخانه از تجهیزاتی مانند کپسول آتش نشانی، فایر باکس، جعبه کمک های اولیه و تجهیزات اعلام حریق و مهار کردن آتش استفاده شود تا در صورت بروز خطر سریعا به کارکنان هشدار داده شود و خطر مهار گردد.

انتقال زباله ها به انبار

به هیچ عنوان نباید زباله های حاصل از تولید که در کنار ایستگاه های کاری جمع شده اند را برای مدت طولانی در آن حوالی نگه دارید. این زباله ها باید سریعا به انبار انتقال داده شوند تا دفع گردند. به ویژه اگر این زباله ها قابل اشتعال باشند حساسیت این موضوع چند برابر خواهد شد.

تعویض لباس در صورت آلودگی

اگر لباس کارتان آلوده شد نسبت به آن بی توجه نباشید. شما باید سریعا برای تعویض لباس تان اقدام کنید. اگر محلول های قابل اشتعال روی لباس کار شما ریخته باشد امکان آتش سوزی و حریق بالا خواهد رفت.

 

برداشتن موانع در مسیر درب های خروجی

به هیچ عنوان نباید در مسیر درب های خروج اضطراری مانع وجود داشته باشد. این مسیرهای باید همواره آزاد باشند تا در صورت بروز حادثه کارکنان بتوانند راه فرار داشته باشند.

استفاده از دوش و چشم شوی ایمنی

بسیار مهم است که به ازای هر تعداد ایستگاه های کاری یک ایستگاه دوش و چشم شوی قرار داده شود. این ایستگاه ها زمانی که کارکنان دچار سوختگی و آسیب دیدگی چشم و پوست شوند می تواند از شدت آسیب بکاهند تا مراجعه به پزشک صورت پذیرد.

نتیجه گیری

برای بالا بردن میزان ایمنی در کارخانجات صنعتی علاوه بر موارد ذکر شده باید به موارد مهم دیگری همچون داشتن تمرکز بالا اهمیت دهید. در حین کار فقط و فقط حواس تان را به کار دهید. اگر هر کدام از کارکنان در حال نقض قوانین ایمنی می باشد به او تذکر دهید و در صورت لزوم سرپرست را خبر کنید.

 

هیچ گاه در محیط کارخانه موجب بر هم خوردن تمرکز سایرین نشوید و از شوخی های بی مورد در این محیط جدی خودداری کنید.