گاهی اوقات در خانه حوادثی اتفاق می افتد که متاسفانه ممکن است آسیب های جدی به ما برسانند. خوشبختانه در اغلب موارد پیشگیری از این حوادث و اتفاقات با رعایت چند نکته ساده امکان پذیر است .
چند نکته و توصیه که با رعایت آنها می توان از بروز حوادث جلوگیری کرد:
- هر چند وقت یکبار پیچ دسته قابلمه ها، ماهی تابه و زودپز را سفت کنید. در صورت شل بودن پیچ دسته ها،ممکن است هنگام حمل قابلمه غذای داغ از دست شما رها شود و خطر سوختگی و آسیب دیدگی به وجود بیاید.
- هیچ وقت درب زودپز را قبل از پایین آمدن سوپاپ باز نکنید. اگر درب زودپز نیاز به تعمیر داشت،سریعا آن را تعمیر کنید و تا قبل از آن از زودپز استفاده نکنید.
- سوپاپ اطمینان درب زودپز را همیشه به دقت شسته و از نظر مسدود نبودن به طور مرتب بررسی کنید.
- کف آشپزخانه را همیشه تمیز و خشک نگهدارید. هر وقت مواد غذایی یا آب روی زمین یا سطوح دیگر آشپزخانه ریخت،سریع آن رابرداشته و محل را به دقت تمیز کنید. خیس بودن کف آشپزخانه باعث لیز خوردن و افتادن می شود. ضمن اینکه رطوبت و مواد غذایی مورد علاقه حشرات و جوندگان است و بهتر است همیشه کف آشپزخانه را خشک نگه داشت.
- گاهی اوقات به دلیل نداشتن دسترسی کافی هنگام برداشتن اشیا،آنها از روی کابینت یا از ارتفاع سقوط کرده و باعث ایجادجراحت،شکستگی و آسیب دیدگی در ناحیه سر و صورت یا دست ها و پاها می شود. هنگام برداشتن ابزار و وسایل از جایی که به راحتی به آن دسترسی ندارید،مانند طبقه های بالای کابینت از یک چهارپایه یا نردبان مخصوص استفاده کنید.
- در انتخاب نردبان یا چهارپایه ای که برای برداشتن اشیا از آن استفاده می کنید،دقت کنید و از نردبان و چهارپایه مناسب استفاده کنید. گاهی اوقات استفاده از نردبان نامناسب باعث ایجاد حوادثی مانند شکستگی و ضرب دیدگی می شود. مطمئن شوید چهارپایه یا نردبان تحمل وزن شما را داشته باشد و قبل از بالا رفتن از نردبان ضامن و قفل ایمنی آن را ببندید. بعد از برداشتن شی مورد نظر از کسی بخواهید شی را از شما گرفته و در پایین آمدن به شما کمک کند.
- ظروف شیشه ای و شکستنی که ترک خورده اند یا قسمتی از آن شکسته یا به اصطلاح لب پر شده است را دور بیندازید. استفاده از لیوان ها و استکان های ترک دار و لب پر،خیلی مواقع باعث ایجاد جراحت و آسیب می شود.
- هنگام روشن کردن شعله اجاق گاز ابتدا کبریت یا فندک را روشن کنید و سپس پیچ گاز را باز کنید. با رعایت همین نکته کوچک و ساده می توانید از بسیاری از آتش سوزی ها پیشگیری کنید.
- هنگام استفاده از مواد ضدعفونی کننده و جرم گیر از ماسک تنفسی و دستکش استفاده کنید. پنجره ها را باز بگذارید تا هوا جریان پیدا کند و تهویه مناسب انجام شود. کار با مواد شیمیایی و محرک در فضای بسته و بدون تهویه ممکن است باعث ایجاد مسمومیت و تحریکات شدید تنفسی شود.
- ابزار و وسایل تیز و برنده مانند چاقوها و ساطور را در جایی مناسب و دور از دسترس بچه ها نگهداری کنید .
اگر سالهای زیادی است که آشپزی میکنید و در این زمینه تجربههای فراوان دارید، باز هم دانستن برخی نکات ایمنی مربوط به آشپزخانه برای داشتن فضایی سالم و ایمن خالی از لطف نیست؛ در ادامه به نکاتی مهم برای رسیدن به امنیت بیشتر در آشپزخانه اشاره میکنیم:
-
- همیشه قبل از شروع پخت غذا، دستان خود را بشویید.
- هنگام تهیه غذا زیورآلاتی را که امکان افتادن آنها در غذا وجود دارد از خود دور کنید و از پوشیدن لباسهای بدون آستین یا با آستین خیلی بلند خودداری کنید.
- هنگام لمس وسایل الکتریکی از خشک بودن دستانتان مطمئن شوید.
- قبل از به برق زدن یا از برق کشیدن وسایل برقی، مطمئن شوید که کلید دستگاه در حالت خاموش است.
- چاقوها را در جای مخصوص خود قرار دهید و پوشش مخصوصی برای تیغههای آن در نظر بگیرید.
- تمام ابزار و مواد لازم برای تهیه غذا را قبل از شروع کار از جای خود بیرون آورده و در دسترس قرار دهید.
- بلافاصله پس از استفاده از کابینتها و کشوها، در آنها را ببندید.
- قابلمه و ماهیتابهها را طوری روی اجاقگاز قرار دهید تا دستههای آنها در برابر شعله قرار نگیرند.
- هرگز زمانیکه فر یا اجاقگاز روشن است به سمت آنها خم نشوید.
- هنگام بیرون آوردن غذا از داخل فر، حتما از دستکش پارچهای که ارتفاع آن تا آرنج است، استفاده کنید؛ پیش از استفاده، از خشک و سالم بودن دستکش مطمئن شوید.
- هنگام پخت غذا در فر یا مایکروفر، از ظروفی با سایز مناسب استفاده کنید.
- قبل از بیرون آوردن ظرف غذا از داخل فر، دستگاه را خاموش کنید.
- همیشه در زمان آشپزی، سه پایه یا پد مخصوص قابلمههای داغ را در دسترس داشته باشید تا در صورت لزوم بتوانید به سرعت از آنها استفاده کنید.
- هنگام باز کردن در فر، از ایستادن در مقابل آن جدا خودداری کنید.
- موادی را که در زمان آشپزی روی سطح کابینتها میریزد یا ظروفی را که میشکنند، بلافاصله پاک و فضا را تمیز کنید.
- در استفاده از مواد شوینده بسیار دقت کنید؛ هرگز مواد شوینده را بدون مطالعه و آگاهی با هم ترکیب نکنید زیرا بیشتر مواد در اثر فعل و انفعالات شیمیایی، به مادهای سمی و خطرناک تبدیل میشوند؛ برای مثال ترکیب آمونیاک با مایع سفید کننده، ماده سمی خطرناکی ایجاد میکند.
- همیشه از مواد شوینده آشنا و مورد اطمینان و حتیالمقدور طبیعی استفاده کنید.
راههای پیشگیری از آتشسوزی در آشپزخانه:
- هنگام آشپزی اگر موهایی بلند دارید، آنرا پشت سر خود ببندید و مطمئن شوید که جنس لباستان از مواد آتشزا نیست.
- عناصر و مواد آتشزا را از اطراف اجاقگاز و فر دور کنید.
- همواره در آشپزخانه خود یک کپسول آتشنشانی نگهداری کنید.
- همیشه ظرفی از جوش شیرین برای مهار آتشهای کوچک و جزئی در دسترس داشته باشید.
- قابلمه و ماهیتابهها را قبل از روشن کردن شعله روی اجاق گاز قرار دهید.
- در زمان پخت، هرگز اجاقگاز و فر روشن را بهحال خود رها نکنید و مرتب به آن سر بزنید.