پوستر در هنگام رانندگی کمربند ایمنی خود را ببندید
نام محصول پوستر ایمنی : پوستر در هنگام رانندگی کمربند ایمنی خود را ببندید
کد کالا علائم ایمنی : 1519
* در صورت درخواست سایز سفارشی تابلو ایمنی برای شما مشتریان عزیز تولید خواهد شد.
* امکان اضافه شدن لوگو شرکت در گوشه کار بصورت رایگان امکان پذیر می باشد.
* قبل از تولید طرح هایی نهایی چاپ برای شما ارسال خواهد شد.
مطالب مرتبط :
فواید بستن کمربند ایمنی چیست نبستن کمربند ایمنی چه خطراتی دارد؟
کمربند ایمنی چیست؟
یک وسیله محافظتی مناسب جهت جلوگیری از جابجایی ناگهانی سرنشین اتومبیل بدنبال توقف یا برخورد با مانع ویا افزایش شتاب ناگهانی اتومبیل در برخورد از عقب است. بررسیها نشان داده است که استفاده از کمربند ایمنی صدمات جدی و مرگ و میر ناشی از برخورد داخلی با بدنه ماشین و یا پرت شدن به خارج از آن را به میزان 25%-20% کاهش میدهد. که امروزه در وسایل نقلیه ، انواع گوناگونی از کمربندهای ایمنی بکاربرده میشود.
چرا بستن کمربند ایمنی خودرو لازم است؟وقتی اتومبیلی با سرعت هشتاد کیلومتر در ساعت به مانعی برخورد میکند:
در 2 صدم ثانیه: سپر در هم میشکند. اتومبیل فشاری برابر سی برابر وزن خود را تحمل میکند.
در 4 صدم ثانیه: راننده و سرنشینان هر کدام با فشاری برابر 2 تن به جلو پرتاب میشوند.
در 5 صدم ثانیه: بدن راننده با همان نیروی 2 تنی با فرمان اتومبیل برخورد میکند.
در 7 صدم ثانیه: سرنشین جلوئی به داشبورد می خورد.
در 9 صدم ثانیه: سر سرنشینان به شیشه اتومبیل برخورد میکند.
در یک دهم ثانیه: سرنشینان عقب نیز به سرنشینان جلو میپیوندند!یادتان باشد که هنوز 90 درصد ثانیه اول باقی مانده.
عدم آگاهی شایعترین علت نبستن کمربند ایمنی:
صدمات نخاع:
در هنگام تصادفات فشار زیادی به ستون فقرات، خصوصا ستون فقرات گردن وارد میشود. اگر فردی کمربند ایمنی نبندد ممکن است دچار شکستگی مهرهها، دررفتگی مفاصل بین مهرهای و یا خم شدن بیش از حد گردن به جلو شود. سرعت زیاد و یا برخورد شدید دو اتومبیل به یکدیگر گاهی به حدی سبب خم شدن گردن میشود که میتواند موجب شکستگی مهرههای گردن شود لذا بستن کمربند ایمنی با جلوگیری از شکستگی مهرههای گردن از میزان مرگ و میر مصدومان و سایر اختلالات مربوط به آن خواهد کاست. شکستگی مهرههای گردنی میتواند موجب فلج دستها و یا گاهی حتی فلج کامل دستها و پاها و نیز افزایش احتمال مرگ و میر شود. بستن کمربند ایمنی با جلوگیری از وارد شدن ضربه به سر و دیگر نواحی بدن از صدمات مغزی، پارگی کبد و طحال و پرت شدن سرنشین یا راننده به خارج از اتومبیل و در نتیجه مرگ آنان جلوگیری میکند.
بستن کمربند ایمنی و صدمات اعضای بدن:بستن کمربند ایمنی یک ضرورت انکارناپذیر است زیرا طبق آمار موجود در برخی از کشورها از هر 100 هزار وسیله نقلیه 340 راننده یا سرنشین زندگی خود را از دست میدهند. این آمار در کشور سوئد به 44 نفر میرسد که نشان میدهد آمار مرگ و میر ناشی از رانندگی در این کشور 8 برابر کمتر از سایر کشورهاست. علت اصلی مرگ در یک سانحه رانندگی به بیرون پرت شدن راننده یا سرنشینان خودرو است. اگر فرد بر اثر تصادفات رانندگی به بیرون اتومبیل پرت شود، احتمال مرگ او 5 برابر افزایش مییابد. دومین علت صدمات شدید و مرگ در سوانح رانندگی برخورد سر و بدن مصدوم با اشیای سخت از قبیل داشبورد، درها و سایر قسمتهای اتومبیل است. به این ترتیب بستن کمربند ایمنی سبب میشود تا فرد به بیرون از اتومبیل پرت نشده و از برخورد سرنشینان خودرو با اشیای سخت داخل اتومبیل جلوگیری میکند و به این ترتیب شانس بروز صدمات و مرگ و میر سرنشینان را کاهش میدهد.
آیا فقط راننده خودرو باید کمربند ایمنی ببندد؟
اکثر تصادفات رانندگی موجب میشود تا اتومبیل بهطور ناگهانی متوقف شود و به همین دلیل صورت سرنشینی که در سمت راست و جلوی اتومبیل نشسته است به داشبورد برخورد کند. این برخوردها اکثرا موجب نوعی شکستگی در صورت میشود که در آن یکسوم میانی صورت از جمله بینی و گونهها به عقب جابهجا میشود. در واقع اگر شدت ضربه زیاد باشد، سقف جمجمه کاملا از قسمتهای پایین صورت جدا میشود. این صدمات گرچه راننده را نیز تهدید میکند اما به جهت وجود فرمان اتومبیل، راننده به ندرت دچار این نوع صدمات میشود، اما احتمال شکستگی دندهها و ضربه به جناغ سینه و در نتیجه قلب و ریهها در رانندگان بیشتر است. در حدود 65 درصد رانندگان مصدومی که در همان صحنه حادثه جان میسپارند پارگی قلب وجود دارد. همه این موارد با بستن کمربند ایمنی تا حد زیادی کاهش مییابد. بستن کمربند هم توسط راننده و هم توسط سایر سرنشینان خودرو ارزش زیادی دارد.
کمربند ایمنی و کودکان:
فرزندان ثمره زندگی ما هستند. آیا میدانید که حوادث مهمترین علت مرگ و میر کودکان 1 تا 4 ساله هستند و مهمتر اینکه نیمی از این موارد را حوادث رانندگی تشکیل میدهد؟ شاید برای شما جالب باشد که بدانید سقوط از ارتفاع (25 تا 30 درصد) و سوختگیها (10 تا 15 درصد) در رده دوم و سوم علل مرگ و میر کودکان قرار دارند. نبستن کمربند ایمنی برای کودکان نیز بسیار خطرناک است. برای درک اهمیت این موضوع به مثال واقعی زیر توجه کنید. اگر کودکی سرنشین خودرویی باشد که فقط با سرعت 60 کیلومتر بر ساعت در حال حرکت است و تصادف کند، ضربهای به او وارد میشود که معادل ضربهای است که در اثر افتادن همان کودک از طبقه سوم یک ساختمان رخ میدهد. بنابراین کودکان خردسال نیز حتما باید در صندلیهای ویژه مجهز به کمربندهای ایمنی مخصوص که در صندلی نصب میشود، بنشینند. پس بیایید تا با بستن کمربند ایمنی علاوه بر حفظ جان خود، فرهنگ استفاده از این وسیله ایمنی مهم را به کودکان خویش بیاموزیم.
برنامه ملی آمریکا برای بستن کمربند ایمنی:
مقامات آمریکایی یک اقدام ملی برای تشویق رانندگان به بستن کمربند ایمنی را آغاز کردهاند. به گزارش هلثدی این کارزار با نام «کمربندت را ببند وگرنه جریمه میشوی» به وسیله انجمن ایمنی بزرگراهها و سازمان ملی ترافیک بزرگراهها به قصد فشار آوردن بر افرادی که کمربند ایمنی را در حین رانندگی نمیبندند، انجام میشود....
قرار است از ماه آینده در سراسر آمریکا مناطق اجباری برای بستن کمربند ایمنی و محلهای بازرسی ایجاد شود تا هر رانندهای که کمربند ایمنی نبسته است، متوقف و جریمه شود.
مقامات دولتی مسوول این اقدام میگویند که این برنامه پلیسی هیچ استثنایی برنمیدارد و تبلیغات در این موارد از این هفته آغاز خواهد شد.
در برخی از ایالتها قرار است از وبسایتهای رسانههای اجتماعی مانند فیسبوک و توییتر برای کمک به انتشار پیام در این مورد استفاده شود.
همچنین شماری از ایالتها روی کنسولهای بازیهای ویدیویی مانند ایکسباکس آگهی خواهند گذاشت، در حالیکه در برخی از ایالتهای دیگر از پخش برچسبها، کارتهای هدیه و کوپنها در فروشگاههای زنجیرهای برای جلب توجه مردم به ایمنی رانندگی استفاده خواهد شد.
هدف از این برنامه کاهش میزان مرگ و میر در میان سرنشینان خودروهای مسافری است که به گفته مقامات اغلب در نتیجه استفاده نکردن از کمربند ایمنی است.
اقداماتی مانند کارزار فوق در آمریکا باعث شده است که میزان استفاده از کمربند ایمنی از 58 درصد در سال 1994 به 84 درصد در سال 2009 برسد. تنها در سال 2008 کمربند ایمنی جان 13 هزار و 250 نفر را در تصادفات رانندگی نجات داد.
با این حال هنوز 55 درصد مرگ و میرها در حوادث خودروهای مسافری در سال 2008 میلادی شامل افرادی میشد که در زمان حادثه کمربند ایمنی خود را نبسته بودند.
این ارقام در مورد مرگ و میر در تصادفات شبانه بالاتر بوده است. دوسوم از 12 هزار سرنشین خودرویی که در سال 2008 میلادی در آمریکا در تصادفات شبانه فوت کرده بودند، کمربند ایمنی نبسته بودند.
چرا بستن کمربند ایمنی خودرو لازم است؟
وقتی اتومبیلی با سرعت هشتاد کیلومتر در ساعت به مانعی برخورد میکند:
در 2 صدم ثانیه: سپر در هم میشکند. اتومبیل فشاری برابر سی برابر وزن خود را تحمل میکند.
در 4 صدم ثانیه: راننده و سرنشینان هر کدام با فشاری برابر 2 تن به جلو پرتاب میشوند.
در 5 صدم ثانیه: بدن راننده با همان نیروی 2 تنی با فرمان اتومبیل برخورد میکند.
در 7 صدم ثانیه: سرنشین جلوئی به داشبورد می خورد
در 9 صدم ثانیه: سر سرنشینان به شیشه اتومبیل برخورد میکند
در یک دهم ثانیه: سرنشینان عقب نیز به سرنشینان جلو میپیوندند!یادتان باشد که هنوز 90 درصد ثانیه اول باقی مانده....
کمربند ایمنی را ببندید چه در جلو نشستهاید و چه در عقب ماشین، چه در مسافتهای کوتاه درون شهری، و چه در مسافرتهای بلند جادهای.
بستن کمربند ایمنی60 درصد احتمال آسیب به صورت را در تصادفات کاهش میدهد:
سلامتیران: رییس بخش جراحی فک و صورت بیمارستان شریعتی گفت: «بستن کمربند ایمنی 60 درصد، کیسه هوایی تعبیه شده در اتومبیل 25 درصد و استفاده توام از آنها 85 درصد، احتمال آسیبهای وارد شده به ناحیه فک و صورت را در هنگام تصادفات جادهای کاهش میدهد.»
دکتر محمد بیات، دبیر علمی چهارمین کنگره بینالمللی جراحان دهان و فک و صورت ایران با بیان این مطلب گفت: «یکی از مسایل و مشکلاتی که در حال حاضر در بخشهای اورژانس بیمارستانها شاهد آن هستیم، مراجعه مصدومان ناشی از حوادث رانندگی است که دچار شکستگیها و آسیبهای جدی در ناحیه فک و صورت شدهاند.» وی با بیان اینکه مهمترین آسیبهای وارد شده در این افراد ناحیه چشم، راههای تنفسی، سیستم جونده و دندانهای فرد است، افزود: «برخی از این صدمات مانند آسیبهای وارد شده به چشم به نابینایی فرد منجر میشود و گاهی اوقات میزان این آسیبها و منهدم شدن صورت چنان شدید است که بازسازی آن تقریبا غیر ممکن است. به عنوان مثال،آسیب وارد شده به ظاهر صورت، میتواند شرایط زندگی اجتماعی بیمار را مختل کند،به طوری که فرد دیگر نمیتواند به زندگی عادی خود برگردد. بنابراین رعایت موارد پیشگیری از این گونه صدمات، مانند استفاده از کمربند ایمنی و کیسه هوایی برای رانندگان اتومبیل و همچنین کلاه ایمنی برای موتور سواران و دوچرخه سواران بسیار ضروری است.
کمربند ایمنی:
استفاده از کمربند ایمنی یکی از مؤثرترین راهکارهای برقراری ایمنی در جاده است که تا به حال بیش از هر مداخله دیگری جان انسان ها را نجات داده است.استفاده نکردن یا استفاده نامناسب از کمربند ایمنی و دیگر شرایط ایمنی در جاده مانند صندلی های ویژه کودک و صندلی های نگهدارنده ( بوستر Booster ) در خودرو از علل مهم مرگ و میر آسیبهای ناشی از سانحه های جاده ای هستند.
میزان استفاده از کمربند ایمنی در کشورهای مختلف ، با توجه به وضع قوانین ، اجرا و پشتیبانی از آن ها متفاوت است. سال ۱۹۹۵ در میان کشورهای اتحادیه اروپا ، میزان استفاده از کمربند ایمنی در صندلی جلو خودرو بین ۹۲٪ -۵۲٪ و در صندلی عقب خودروها بین ۸۰٪ -۹٪ متفاوت بوده است .
در کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه میزان استفاده از کمربند ایمنی بسیار پائین تر است. بر اساس مطالعه ای در کنیا فقط ۱٪ مجروحان تصادف ها از کمربند ایمنی استفاده کرده بودند. در آرژانتین فقط ۲۶٪ سرنشینان صندلی جلو از کمربند ایمنی استفاده می کنند .
استفاده نکردن از کمربند ایمنی یکی از عوامل مرگ و میر در جاده هاست . کارآیی کمربندهای ایمنی به نوع و شدت سانحه و نحوه نشستن فرد به هنگام حادثه بستگی دارد. در نتیجه بستن اصولی کمربندها ، خطر مرگ و میر در سانحه ها حدود ۶۱٪ کاهش می یابد .
در سانحه های جاده ای منجر به مرگ ، نسبت به تردد های معمولی ، به طور قابل توجهی تمایل به بستن کمربند کمتر بوده است . به عنوان مثال ، حدود ۹۰٪ از رانندگان فنلاندی از کمربند ایمنی استفاده می کنند اما در سانحه های منجر به مرگ این رقم حدو ۵۵٪ بوده است. مردان جوان در رانندگی به بستن کمربند ایمنی تمایل کمتری دارند و در نتیجه بیشتر نیز دچار سانحه می شوند .
بستن کمربند ایمنی در سانحه هایی که خودرو واژگون می شود و یا در سانحه های شاخ به شاخ و همچنین سانحه های با سرعت کمتر بیشترین کاربرد را دارد.اجباری کردن استفاده از کمربند ایمنی در افزایش و کاهش آسیبها راه حل مؤثری است. با استفاده از کمربند ایمنی می توان خطر آسیبهای جدی و کشنده را ۶۵-۴۳٪ کاهش داد. استفاده از کمربندهای ایمنی بیشتر از هر وسیله دیگر در تصادف های شاخ به شاخ مؤثرند و اجباری کردن آن بسیار مقرون به صرفه است . این تصادف ها ، شایع ترین نوع بوده و در بیشتر موارد به بروز آسیبهای شدید در ناحیه سر منجر می شوند .
قانون گذاری استفاده از وسایل ایمنی باید با اجرای دقیق قوانین به منظور کارآیی هر چه بیشتر همراه باشد .
در کشور کره میزان استفاده از وسایل ایمنی از ۲۳٪ به ۹۸٪ افزایش یافته است . این افزایش درمدت زمان کمتر از یک سال به دنبال بسیج ملی پلیس با تبلیغات گسترده و همچنین دوبرابر کردن جریمه های مربوط اتفاق افتاده است .
قوانین مناسب ، روشتن و خوب توجیه شده ،در خصوص اجباری نمودن بستن کمربند ایمنی در عمومیت هر چه بیشتر استفاده از آن مؤثر است . در روستاهای فرانسه و کانادا پذیرش قوانین مربوط به کمربند ایمنی در طول یک سال از زمان اجرای برنامه ها به میزان ۱۵-۱۰٪ افزایش یافته است .
اجرای اولیه ( که خودرو راننده فقط به علت نبستن کمربندایمنی متوقف می شود ) کارآیی بیشتری دارد تا اجرای ثانویه ( که راننده به دنبال ارتکاب خطای دیگری مجبور به توقف می شود )قانون استفاده از کمربند ایمنی در کشورهای توسعه نیافته هم چنان فراگیر نشده و روز به روز با افزایش ترافیک اهمیت بیشتری می یابد .
برای ترغیب مردم به استفاده از کمربند ایمنی ، راه حل هایی فنی ارائه شده است که هم اکنون در خودروها به کار می روند . به این طریق می توان امیداور بود که بیش از ۹۰٪ سرنشینان از کمربند ایمنی استفاده کنند .
اگر به سلامت خود علاقه دارید ،در هنگام رانندگی حتماً کمربند ایمنی را ببندید .
در کشور ایران نیز بر اساس قانونی که در سال ۱۳۶۷ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید . آیین نامه اجرایی آن در سال ۱۳۷۹ از سوی هیأت وزیران ابلاغ شد . بستن کمربند ایمنی اجباری شد و پلیس با کسانی که قانون را ندیده بگیرند برخورد قانونی می کند .
کلیه دارندگان خودرو در سطح کشور مکلفند وسایل نقلیه خود را به کمربند ایمنی استاندارد جهت استفاده راننده و سرنشین ردیف اول مجهز نمایند .
بستن کمربند ایمنی برای سرنشینان ردیف اول وسایل نقلیه در حال حرکت در بزرگراه های درون شهری ، کمربندها و جاده های بین شهری الزامی است.
خطر نبستن کمربند ایمنی:
باز شدن کیسه هوای خودرو در تصادفات رانندگی،خطر آسیبهای نخاعی را در افرادی که کمربند ایمنی نبسته اند،افزایش می دهد.محققان دانشگاه پیتزبورگ با بررسی همه تصادفات رانندگی در مدت 4 سال دریافتند ، بستن کمربند ایمنی مهمترین عامل محافظت از سرنشینان خودرو است.
بر اساس این بررسی ، افرادی که کمربند ایمنی نبسته اند ، هنگام باز شدن کیسه هوای خودرو در تصادفات رانندگی بیش از افرادی که خودروی آنان کیسه هوا ندارد ، آسیب می بینند.محققان بر اساس این بررسی به همه افراد توصیه می کنند ، هیچگاه بستن کمربند ایمنی را فراموش نکنند.
نبستن کمربند ایمنی شایعترین تخلف رانندگی در ایران:
رییس مرکز اجراییات پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی با اشاره به اینکه از ابتدای سال جاری تا 15 خرداد ماه شش میلیون و 256 هزار قبض جریمه در کشور برای رانندگان متخلف صادر شده است، گفت: «آمارها نشان میدهد که اعمال قانون و صدور برگهای جریمه در سال جاری 9/8 درصد افزایش داشته است.» سرهنگ جهانگیری بیشترین برگهای جریمه صادر شده را به نبستن کمربند ایمنی مربوط دانست و گفت: «از ابتدای سال جاری تاکنون حدود 4/1 میلیون برگ جریمه تنها برای نبستن کمربند ایمنی صادر شده است.»
وی با بیان اینکه صدور قبوض جرایم الکترونیکی و پرداخت الکترونیکی از اولویتهای نیمه اول سال جاری است،گفت:
«در این روش با دستگاه pda جرائم ثبت خواهد شد و تخلف راننده ظرف 24 ساعت وارد سیستم خواهد شد که اجرای این طرح به زودی در کشور آغاز میشود»
کمربند ایمنی جان شما را نجات می دهد:
نتایج تحقیقات دانشمندان دانشگاه ویسکانسین میلواکی حاکی است، احتمال مرگ به دنبال تصادف در کسانی که کمربند ایمنی خود را نمیبندند حتی در صورت زنده رسیدن آنها به بخش اورژانس بیشتر است.این دانشمندان با بررسی23 هزار و920 بیمار تصادفی بستری دربخش اورژانس که 5 هزارو300 نفر آنها کمربند ایمنی خود را نبسته بودند دریافتند، احتمال مرگ این افراد و همچنین نیازآنها به درمان طولانی مدت دربیمارستان 3 برابر بیشتر از کسانی است که کمربند ایمنی خود را می بندند. احتمال آسیب شدید به سر، ستون فقرات، شکم ودیگر مناطق بدن در کسانی که کمربند خود را نمی بندند، بیشتر است.
استفاده از کمربند ایمنی در تصادفات رانندگی نجات بخش است:
نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد حتی زمانی که مجروحان تصادفات رانندگی زنده به اورژانس میرسند احتمال مرگ افرادی که کمربند ایمنی نبستهاند بسیار بیشتر از کسانی است که از کمربند ایمنی استفاده کردهاند.
به گزارش رویترز هلث از نیویورک، محققان با بررسی ۲۴هزار مجروح سوانح رانندگی که به اورژانس بیمارستانها انتقال یافته بودند دریافتند احتمال مرگ کسانی که کمربند ایمنی خود را نبسته بودند در بیمارستان سه برابر افرادی است که کمربند بسته بودند.به گفته "شان آلن" و همکارانس از دانشکده پزشکی "ویسکانسین" در "میلووکی"، در واقع قربانیان سوانح رانندگی که کمربند ایمنی نبستهاند بیش از دو سوم بیمارانی را تشکیل میدهند که در اورژانس بیمارستانها جان خود را از دست میدهند.
علاوه بر این،محققان دریافتند رانندگان و سرنشینان خودرو که از کمربند ایمنی استفاده نمیکنند سه برابر آنهایی که کمربند ایمنی میبندند برای درمانهای بیشتر پزشکی در بیمارستان بستری میشوند.
درمان فقط بیست درصد بیمارانی که کمربند ایمنی نمیبندند در بخش اورژانس موفقیتآمیز است.این نتایج از بررسی حدود ۲۳هزار و ۹۲۰شهروند اهل ویسکانسین که در اثر سوانح رانندگی در سال ،۲۰۰۲در اورژانس بیمارستانها تحت درمان قرار گرفتند بدست آمده است.حدود ۵هزار و ۳۰۰تن از قربانیان حوادث رانندگی موقع وقوع سانحه کمربند ایمنی نبسته بودند. همچنین احتمال اینکه فردی که کمربند ایمنی نبسته باشد مرد باشد یا مشروبات الکلی نوشیده باشد بیشتر است.علاوه بر میزان بالای مرگ و میر، سرنشینان خودروهایی که کمربند ایمنی نمیبندند، با افزایش خطر آسیبهای شدید به ناحیه سر، ستون فقرات، شکم و دیگر قسمتهای بدن روبرو هستند.به گفته محققان، نتایج این تحقیق بر اجرای قوانین جدیتری در زمینه استفاده از کمربند ایمنی تاکید میکند.
تحقیقات نشان میدهد هنگامی که حوزه قضایی وارد عمل میشود میزان استفاده از کمربند ایمنی ۱۵درصد افزایش مییابد و شمار مجروحان و تلفات سوانح رانندگی کاهش مییابد
نقش کمربند ایمنی در حوادث رانندگی:حوادث ناشی از رانندگی نقش مهم و حساسی در تحمیل زیانهای سنگین اجتماعی و فردی در جوامع کنونی ایفا مینمایند . امروزه کمتر خانواده ای است که از اینگونه سوانح آسیبی ندیده باشد . بدون شک زیانبارترین این صدمات مربوط به تلفات انسانی و معلولیت هاست که گذشته از اثرات مخربی که بر خانواده دارد ، لطمات جبران ناپذیری نیز بر پیکره جامعه وارد می کند . اینگونه است که اتخاذ تمهیدات و تصمیمات فوری در راستای حفظ سلامت و ارتقای ایمنی رانندگان و سرنشینان وسایل نقلیه بمنظور کاستن از این زیانها ضروری می نماید یکی از راهکارهای افزایش ایمنی رانندگان و سرنشینان وسایل نقلیه در تصادفات رانندگی ، استفاده از کمربند ایمنی است. بر اساس مطالعات صورت گرفته در خصوص توزیع جراحات ناشی از تصادفات در بدن افراد،40% از ناحیه سر، 30%از ناحیه بالاتنه ، ۱۵ % از ناحیه دستها و ۱۵ % از ناحیه پاها دچار جراحت شده اند . بدین ترتیب تأثیر استفاده از کمربند ایمنی در مهار و ایمنی سر و بالاتنه این افراد به میزان ۷۰ % از صدمات مغزی،نخاعی و داخلی آنان خواهد کاست .آمارهای مرتبط با کمربند ایمنی در اروپا و آمریکا
الف- در سال ۲۰۰۴ عمده تلفات در گروه سنی زیر ۴۴ سال بدلیل صدمات مغزی و نخاعی بوده است.
ب - سالانه ۳۵ هزار نفر در آمریکا در اثر تصادفات رانندگی جان می بازند که در صورت استفاده از کمربند ایمنی ، ۵۰ % آنان یعنی ۱۷۰۰۰ نفر از بین نمی رفتند.
پ - استفاده کامل و صحیح از کمربند ایمنی باعث کاهش ۵۰ درصدی جراحات و کاهش ۶۰ الی ۷۰ درصدی تلفات در حوادث رانندگی میگردد.
نگاهی به سیر تکاملی کمربند ایمنی خودروها:
یکی از مسائلی که در صنعت خودروسازی همواره مورد توجه مهندسان قرار داشته، ایمنی سرنشینان است. از اختراعاتی که نقشی تعیینکننده در این راه ایفا کرده و میکند، کمربند ایمنی سهنقطهیی است که پنجاه سال پیش به بازار عرضه شد هنگامی که در سال 1976 در آلمان استفاده از کمربندهای ایمنی برای سرنشینان ردیف جلو در خودروها اجباری شد، بحثهای زیادی دربارهی فواید و اهمیت آن درگرفت، اما در این دوران دربارهی نقش کلیدی این اختراع مهم در حفظ جان سرنشینان خودروها تردیدی نیست و اجباری بودن استفاده از کمربندهای ایمنی در تمامی کشورهای عضو اروپا شاهدی است بر این مدعا. البته سالهای زیادی طول کشید تا بستن کمربندایمنی برای رانندگان و دیگر سرنشینان خودروها به امری عادی بدل شود.
آغاز راهی دشوار:
طراحی و ساخت کمربندهایایمنی در صنعت خودروسازی سابقهیی طولانی دارد. در دههی 40 میلادی حتی شماری از شرکتهای امریکایی کمربندهای ایمنی دونقطهیی (مانند کمربند ایمنی هواپیماهای مسافربری) را در برخی از مدلهای خود نصب کردند. شرکت «فورد» در سال 1955 کمپینی برای تبلیغ و ترویج کمربندهایایمنی به راه انداخت، اما این تلاشها با توجه به واکنش سرد و منفی خریداران خودرو فروکش کرد، به طوری که شمار کارخانههای تولیدکنندهی این نوع کمربندها در امریکا تا سال 1958 از 125 کارخانه به تنها هشت کارخانه کاهش یافت.شرکت سوئدی «ولوو» از همان اواسط دههی 50 میلادی در پی راهکارهایی بود تا آسیبدیدگیهایی را که سرنشینان خودرو بر اثر تصادف متحمل میشوند، تا حد ممکن کاهش دهد. یکی از این راهحلها ساخت کمربندی دونقطهیی بود که بر خلاف کمربندهای معمول آن دوره نه از روی لگن که به صورت اریب از روی سینه سرنشین خودرو رد میشد. این طرح پس از آزمایشهای اولیه کنار گذاشته شد، چون خطر مصدومیت اعضای داخلی بدن و خونریزیهای داخلی بر اثر بستن کمربند بیشتر بود تا جراحتهایی که بر اثر تصادف به سرنشین وارد میآمد.
سه نقطهی جادویی:گام تعیین کننده در عرصهی طراحی و تولید کمربندهای ایمنی اما در سال 1958 برداشتهشد و آن هم استفاده از سه نقطهی اتکا به جای دو نقطهی اتکا بود. مخترع این طرح «نیلس بوهلین» مهندس سوئدی بود که تا سال 1958 در صنایع هواپیماسازی از جمله در زمینهی طراحی و ساخت صندلیهای ویژهی خلبانان فعالیت داشت. «گونار انگلاو» که ریاست شرکت معروف «ولوو» را در آن دوران برعهده داشت و یکی از نزدیکان خود را در سانحهی اتومبیل از دست دادهبود، در سال 1958 «بوهلین» را به عنوان مهندس ایمنی استخدام کرد و به او این امکان را داد که ایدههای خود را تحقق بخشد. «بوهلین» به سرعت به این نتیجه رسید که قسمت بالا و پایین بدن را با دو کمربند مجزا، از ایمنی لازم برخوردار سازد. او در عین حال بر آن بود که بستن کمربند ایمنی با استفاده از تنها یک دست میسر شود. این مهندس خلاق در همان سال 1958 طرح کمربند سه نقطهیی را با این ویژگی به ثبت رساند؛ کمربند ایمنی به شکل V از روی لگن و قفسهی سینه سرنشین رد میشد و در قفلی که در کنار صندلی تعبیه شدهبود، قرار میگرفت. شرکت «ولوو» اگرچه این اختراع را به نام خود به ثبت رساندهبود، اما به سرعت آن را از انحصار خود خارج کرد تا همهی شرکتهای خودروسازی بتوانند از این اختراع بهرهمند شوند و در پیشبرد و تکامل آن سهیم شوند. البته «ولوو» در سال 1959، یعنی 50 سال پیش به عنوان اولین شرکت خودروسازی، دو مدل از اتومبیلهای خود را به کمربندهای ایمنی سه نقطهیی مجهز کرد.
شایستهی توجه آنکه شرکت «ولوو» از همان آغاز کار به این نتیجه رسیدهبود که صندلیهای ردیف عقب خودرو را نیز به کمربند مجهز سازد. البته تا اواسط دههی 60 میلادی طول کشید تا این شرکت بتواند نظر مثبت رانندگان و خریداران اتومبیل را در مورد محاسن و مزایای کمربند ایمنی جلب کند. کمربند ایمنی تسمهیی محرک است که نیمتنهی بالای هر یک از سرنشینان را تحت کنترل و مهار خود قرار میدهد تا در صورت کاهش ناگهانی سرعت یا توقف آنی خودرو که شاید از ترمز شدید یا برخورد با جسم دیگری یا حوادث دیگر رانندگی باشد، سرنشینان از صندلی خود جدا نشده و تا جایی که ممکن است از اصابت آنان به شیشه جلو یا سایر قسمتهای داخل یا پرتاب شدن آنها به خارج جلوگیری شود.
بزرگ ترین ناجی در سوانح رانندگی:
کمربند ایمنی سهنقطهیی طی 50 سال گذشته ناجی شمارهی یک جان سرنشینان در سوانح رانندگی بودهاست. اینکه این اختراع ساده و در عینحال سرنوشتساز تاکنون جان چه تعداد از انسانها را نجات داده، با توجه به نبود آمار و ارقام دقیق مشخص نیست، اما کارشناسان این رقم را بیش از یک میلیون نفر برآورد میکنند.
به گفتهی کارشناسان 75 درصد از کسانی که در پی سانحهی رانندگی از اتومبیل به بیرون پرت میشوند، جان خود را از دست می دهند. بستن کمربند ایمنی نه تنها از بروز چنین رویدادی جلوگیری میکند، بلکه خطر جراحتها و آسیبدیدگیهای بسیار سنگین و مرگبار را به میزان 50 درصد کاهش میدهد. در کشورهای اروپایی بستن کمربند ایمنی سبب کاهش شمار کشتهشدگان سوانح رانندگی به میزان 40 درصد شدهاست. در سال 2005 میلادی نزدیک به دوازده هزار سرنشین خودرو به خاطر بستن کمربند ایمنی از سوانح رانندگی جان سالم بهدربردند.
میزان استفاده از کمربند ایمنی در کشورهای جهان کاملاً متفاوت است، برای نمونه در جزیرهی ساخالین که به روسیه تعلق دارد، تنها 8/3 درصد از سرنشینان خودرو کمربند ایمنی میبندند. بالاترین میزان به کارگیری کمربند ایمنی را میتوان در کشورهای صنعتی و مدرن جهان مشاهدهکرد. بین 90 تا 99 درصد سرنشینان ردیف جلو در خودروها و بین 80 تا 89 درصد سرنشینان ردیف عقب در این کشورها از کمربندایمنی استفاده میکنند.
فرهنگ سازی هشداردهی و ترس از جریمه شدن:
اگرچه در کشورهای صنعتی جهان بهکارگیری کمربندایمنی دیگر معمول شده، اما تا جا افتادن این امر ساده، تلاشها و اقدامات پیگیر و حتی نهچندان مردمپسند لازم بودهاست، مانند وضع جریمهی نقدی برای کسانی که از بستن کمربندایمنی خودداری میکنند.در برخی از کشورها از جمله ایران شاید این ترس از جریمهشدن بوده که متخلفان «ضدکمربند» را به استفاده از این وسیلهی نجاتدهنده واداشته تا باور به اهمیت و نقش این وسیله در نجات جان سرنشینان. طبق آییننامهیی که در سال 1384 شمسی به تصویب رسید، بستن کمربندایمنی برای سرنشینان ردیف جلو در ایران اجباری شدهاست. مسئولان هماکنون در تلاش برداشتن گام بعدی هستند. «علیرضا اسماعیلی» رئیس پلیس راه کشور در گفتوگویی با مهر خواستار اجباری شدن کمربند ایمنی برای صندلی عقب خودرو شد. به گفتهی وی سرنشنیان صندلی عقب خودرو 30 درصد از قربانیان تصادفهای جادهیی را تشکیل میدهند. درخور توجه آنکه خبرگزاری ایرنا در روز 17 مهرماه امسال با اشاره به تازهترین آمار سازمانهای بینالمللی گزارش داده نرخ سوانح جادهیی در ایران 20 برابر میانگین جهانی است. طبق این گزارش سوانح رانندگی در ایران سالانه به مرگ حدود 28 هزار نفر و معلول شدن 300 هزار نفر میانجامد. از این رو استفادهی روزافزون از کمربندهای ایمنی میتواند تاثیری بسیار در کاهش شمار قربانیان داشتهباشد. آمار و تجربههای دیگر کشورها در این زمینه به خوبی نشاندهندهی این امر است؛ برای نمونه دولت کاستاریکا از اواسط سال 2003 تا اواسط سال 2004 اقدامات و کمپینهایی تبلیغاتی در راه فرهنگسازی بهاجرا گذاشت و با اعمال کنترل و نظارت بیشتر در جادهها موفق شد میزان استفاده از کمربندهایایمنی را در عرض یک سال از 24 درصد به 82 درصد برساند. در کرهیجنوبی نیز وضع جریمههای نقدی، تشدید کنترلهای خیابانی و درعینحال اجرای برنامههای تبلیغاتی سبب شد میزان استفاده از کمربند هایایمنی حتی از 23 درصد به 98 درصد افزایش یابد.
استفاده از کمربند ایمنی از دیدگاه پزشکی قانونی:
متأسفانه همه روزه شمار فراوانی از هم میهنان ما به دلیل وقوع تصادفات رانندگی جان خود را از دست داده و یا دچار صدمات جسمانی میگردند.به گزارش سازمان پزشکی قانونی در سال 1386 ،22918نفر به علت تصادفات رانندگی جان خود را از دست دادندو 245418 نفر نیز به نوعی دچار آسیبهای جسمی ناشی از آن گردیده اند ، لذا با توجه به نقش موثر استفاده از کمربند ایمنی در کاهش آسیبهای ناشی از تصادفات وسایل نقلیه،دلایل و توجیهات علمی مبنی بر ضرورت استفاده از آن است.
استفاده از کمربند ایمنی چگونه میزان صدمات رانندگی را کاهش میدهد؟
کمربند ایمنی با چند مکانیزم اصلی سبب کاهش آسیبهای ناشی از تصادفات میگردد:الف- مانع برخورد سر و صورت به شیشه جلو شده و از پرتاب راننده به خارج اتومبیل جلوگیری میکند.ب- افزایش زمان تأثیر نیرو، بگونه ای که ، کمربند ایمنی زمان تأثیر ضربه و وارد آمدن نیرو بر بدن را بیشتر میکند و در نتیجه از میزان تأثیر آن به صورت آنی کاسته میشود.ج- کمربند ایمنی باعث پخش شدن نیرو در سطحی وسیع از بدن میگردد بگونهای که در صورت نبستن کمربند ایمنی و برخورد سر به شیشه جلو نیروی پرتاب در محل تماس سر و شیشه متمرکز میشود پس نیروی زیادی در سطحی کوچک وارد میشود ولی در صورت استفاده از کمربند همین انرژی در سطح وسیعتر (سطح کمربند) پخش شده وشدت آسیبها را کاهش میدهد.نکاتی که باید هنگام استفاده از کمربند ایمنی به آن توجه کرد:1.تنظیم یا کاربرد اشتباه کمربند صدماتی برای انسان ایجاد میکند.2. در زنان حامله استفاده از کمربند ایمنی ممکن است به رحم و جنین فشار آورده و صدماتی را ایجاد نماید بنابراین استفاده از آن باید با نظر و مشورت پزشک باشد.3.در کودکان تنها راه مطمئن استفاده از صندلیهای مخصوص و مناسب است که به صندلی ماشین وصل میشود و امکان دارد از صدمات وارده بکاهد و سایر روشها من جمله استفاده از کمربند ایمنی بزرگسالان و نشستن در صندلی جلو و آغوش مادر خطرناک است.
سخن آخر:
ذکر مجدد این نکته ضروری است که اصول اساسی جهت کاهش صدمات ناشی از تصادفات رانندگی موارد زیر میباشد:
1- استفاده از وسیله نقلیه مناسب
2- وجود جادههای مطابق استاندارد
3- رانندگی با تمرکز و احتیاط کافی
4- رعایت قوانین رانندگی و اصول ایمنی در میان آحاد جامعه
نتیجه گیری:
کمربند ایمنی وسیلهای مفید، مناسب و ضروری جهت پیشگیری از حوادث رانندگی است و لازم است بستن آن در آغاز رانندگی به صورت یک عادت همیشگی درآید. آنچه برای یک رانندگی مطمئن و مصون از صدمات جانی و مالی لازم است فرهنگ رانندگی مناسب، رعایت قوانین و مقررات، احترام به حق تقدم دیگران، استفاده از وسایل نقلیه سالم و اصلاح ساختار جادهها و معابر میباشد. برای یک زندگی بهتر و خالی از آسیبهای جانی و مالی ناشی از تصادفات ، صحیح و اصولی رانندگی کنیم.
نوشتن نظر
نام شما:نظر شما: توجه : HTML ترجمه نمی شود!
رتبه: بد خوب
کد امنیتی را در کادر زیر وارد نمایید: